Etusivu
Uutiset
2008 EAME U21 Championships
Barefoot
Scandinavian Committee
Tournament
Wakeboard
Forum
In English
Yhteystiedot
Organisaatio
Jäsenseurat
Hallitus 2007 - 2008
Valiokunnat
Säännöt ja määräykset
Kokoukset
IWSF
EAME
World Cup
Antidoping
Etusivu

Tervetuloa Suomen Vesihiihtourheilu ry:n kotisivuille

Suomen Vesihiihtorheilu ry, SVHU ry, on kaikkien niiden rekisteröityjen yhdistysten perustama urheilun keskusjärjestö, jonka tarkoituksena on valvoa ja ohjata vesihiihtourheilun kehitystä Suomessa ja olla maassa toimivien seurojen yhdyssiteenä.

Tarkoituksen toteuttamiseen yhdistys pyrkii seuraavin keinoin: antamalla herätteitä ja neuvoja uusien lajia harrastavien seurojen perustamiseksi ja jo toiminnassa olevien työn tehostamiseksi; tämä tapahtuu koulutustoiminnan, yleisten vesihiihtourheilua koskevien mainosten, kirjallisen julkaisutoiminnan, sanomalehtikirjoitusten, arpajaisten, keräysten, juhlien sekä kansallisen ja kansainvälisen kilpailutoiminnan avulla; vahvistamalla vesihiihtourheilun jäsenistöä koskevat kilpailusäännöt sekä ratkaisemalla sääntöjä koskevat erimielisyydet sekä edustamalla ja valvomalla jäsenentensä etuja kotimaassa ja ulkomailla sekä valvomalla, että jäsenistö noudattaa kilpailutoiminnassa yhdistyksen vahvistamia sääntöjä.


Vesihiihdon historiaa lyhyesti

Maailman ensimmäisenä vesihiihtäjänä pidetään 18-vuotiasta Ralph Samuelsonia, joka vuonna 1922 USA:ssa kokeili hiihtämistä veneen perässä. Suksina olivat ensin murtomaasukset sekä lankut, joihin oli tehty nahkasta siteet. Samuelsonin köysi oli kolmekymmentä metriä pitkä naru, jonka päässä oli metallirengas vetokapulana. Samana vuonna vesihiihtoa kokeiltiin myös Ranskassa. Kuusi vuotta myöhemmin vesihiihtäjät aloittivat hyppäämään alkeellisista hyppyrirakennelmista. Vuonna 1939 Dan Hains perusti USA:n Vesihiihtoliiton ja esitteli vesihiihdon kolme lajia: kuviot, pujottelun ja hypyt. Vuotta myöhemmin varsinainen kuviosuksi sai muotonsa.

Maailman vesihiihtoliitto perustettiin Sveitsissä vuonna 1946 nimellä World Water Ski Union. Seuraavana vuonna ranskalaiset järjestivät naisille ensimmäiset Euroopan mestaruuskilpailut. Vuonna 1949 he pitivät maassaan myös maailmanmestaruuskilpailut, ja seuraavana vuonna olivat vuorossa miesten Euroopan mestaruuskilpailut. Tämän jälkeen vesihiihdon lajit, varusteet ja muu teknologia ovat kehittyneet huimaa vauhtia nykyiseen muotoonsa.

Suomessa vesihiihto sai alkunsa 1950-luvulla Valkeakoskella ja Helsingissä. Veneitä ja varusteita oli vaikea saada, ja toiminta perustui aluksi pelkille vesihiihtonäytöksille ja ennätyskokeiluille. Vuonna 1951 Kauko Kolma teki epävirallisen maailmanennätyksen nopeushiihdossa hiihdettyään lentokoneen perässä 161km:n tuntivauhtia.

Valkeakoskelaiset tytöt taas tekivät matkaennätyksen hiihtämällä Jyväskylästä Vääksyyn yhteensä 164 kilometriä pysähtymättä. 50-luvulla Suomessa järjestettiin pääasiassa epävirallisia ”tukkilaiskisoja”.

Valkeakoskelaiset tekivät myös opintomatkoja ulkomaille. Vuonna 1953 he kävivät Ruotsissa Ragnar Frunckin oppilaina. Vuonna 1960 viisi Valkeakoskelaista matkusti Floridaan saamaan lisää oppeja vesihiihdosta. Varsinainen kilpailutoiminta alkoi, kun Suomen Vesihiihtoliitto perustettiin Valkeakoskella, 24.8. 1961. Suomi liittyi myös Kansainväliseen Vesihiihtoliittoon. Samana viikonloppuna pidettiin myös ensimmäiset Suomen mestaruuskilpailut. Naisten lajina oli pelkkä pujottelu, mutta miehet ja pojat pujottelivat sekä hyppäsivät.

Seuraavana kesänä Suomeen saapui Luxenburgista vesihiihdon maailmanmestari Sylvie Huselman kouluttamaan suomalaisia vesihiihtäjiä. 1970-luvulla, jolloin toiminta oli aktiivisinta, Suomen vesihiihtoliittoon kuuluvissa 37 seurassa oli jo 5000 jäsentä. Vuosien saatossa harrastajamäärät vähenivät ja ns. 1990-luvun lamavuosien seassa vanhan keskusliiton toiminta ajautui tiensä päähän ja sen toiminta loppui. Kuitenkin osa sen alaisista jäsenseuroista jatkoivat edelleen toimintaansa, ja näin ollen ne perustivat uuden keskusjärjestön, Suomen Vesihiihtouheilu ry, elokuussa 1994. Nykyisin aktiivisimmat toimintapaikkakunnat ovat Harjavalta, Helsinki, Kokkola, Naantali, Tampere ja Tornio. SVHU ry:n toiminnassa lajivalikoimasta ovat mukana barefoot (paljain jaloin hiihto), tournament (vesihiihto) ja wakeboard (vesilautailu).

Lähde: Laura Lammi - opinnäytetyö: "Kilpavesihiihdon valmentajan opas ja DVD-valmennusmateriaali"

 


Palautetta näistä sivuista voit lähettää sähköpostiosoitteeseen:

admin@vesiurheilu.net

 


EtusivuUutiset2008 EAME U21 Championships BarefootScandinavian CommitteeTournamentWakeboardForumIn EnglishYhteystiedot