SUOMEN VESIHIIHTOURHEILU
FINNISH WATERSKI SPORTS
Kilpailulajit

PUJOTTELU

Pujottelussa vetovene ajaa pujotteluradan, pituus 259,00m, keskellä, poijuin merkittyä ajolinjaa pitkin. Hiihtäjä hiihtää läpi alkuportin, kiertää radalla olevat kuusi kiertopoijua ja lopuksi loppuportin läpi. Hyväksytystä läpiajosta hiihtäjä saa kuusi pistettä. Tämän jälkeen vetoveneen nopeutta nostetaan 3 km/h jokaisen hyväksytyn läpiajon jälkeen, kunnes rata on suoritettu maksiminopeudella, naisilla 55 km/h ja miehillä 58 km/h. Tähän asti köyden pituus on ollut 18,25 metriä. Nyt suoritusta vaikeutetaan lyhentämällä köyttä seuraavasti: 16,00m - 14,25m - 13,00m - 12,00m - 11,25m - 10,75m - 10,25m - 9,75m. Hiihtäjä saa itse valita aloitusnopeuden tai -köydenpituuden. Liian alhainen nopeus vie hiihtäjän voimat ennen kuin hän saavuttaa omat rajansa, kun taas liian kova nopeus tai lyhyt köysi voi aiheuttaa sen, että hiihtäjä ei pääse aloitusradallistaan läpi eikä näin saa pisteitä alemmista nopeuksista.

KUVIOT

Kuvioradan pituus on noin 200 metriä. Vetoveneen nopeus ja vetoköyden pituus ovat hiihtäjän vapaasti valittavissa. Hiihtäjällä on kaksi 20 sekunnin suoritusta, joiden aikan hän tekee niin monta ja vaikeaa kuviota kuin pystyy. Kuviot ovat pisteytettyjä niiden vaikeusasteen mukaan. Pisteytettyjä kuvioita ovat esimerkiksi eri asteiset käännökset vedessä ja ilmassa, käännökset toinen jalka vetohihnassa, käännökset yli köyden eli ns. skiline -kuviot sekä voltit. Kuvioiden ajanotossa käytetään videokuvaa hiihtäjän suorituksesta ja se ajetaan tietokoneohjelmaan, jonka avulla voidaan määritellä tarkkaan suorituksen aloitushetki sekä samoin tarkka 20 sekunnin päättymiskohta. Kuviosuorituksia seuraa kolme tai viisi tuomaria, jotka kirjaavat hiihtäjän suorittamat kuviot ja samalla joko hyväksyvät tai hylkäävät ne. Esimerkiksi kahta samaa kuviota ei hyväksytä, sekä; lainekuviot on tehtävä aallon harjan yli ja kokonaan ilmassa. Kuviot ovat parhaimmillaan lähes akrobatiaa tai "vesibalettia". Parhaimmat hiihtäjät tekevät nykyisin ohjelmissaan aina kuusi volttia (maksimimäärä) suorituksensa aikana.

HYPYT

Hypyt on vesihiihdon kenties näyttävin laji. Yli seitsenkymmenmetriset leiskautukset saavat katsojan haukkomaan henkeään. Hyppyrin korkeus on naisilla joko 150cm tai 165cm ja miehilä joko 165cm tai 180cm. Hiihtäjä saa itse valita vetoveneen nopeuden, kuitenkin siten että naisilla maksiminopeus on 54 km/h ja miehillä 57 km/h. Vetoköyden pituus on aina 23m. Jotta hyppy olisi hyväksytty, tulee hiihtäjän jatkaa hiihtämistä laskeutumisen jälkeen vetoköysi tiukalla hiihtoasennossa. Hiihtäjät hyppäävät kilpailussa kolme hyppyä. Pisin hyppy on hiihtäjän tulos. Hypyt mitataan rannalta videomittausjärjestelmällä, joko kahdella tai kolmella kameralla.

 


Kilpailulajit
Kilpailumateriaalit
Kilpailukalenterit
Tulokset
Rankinglistat
Suomen ennätykset
Suomen mestarit 1961 - 2007
EtusivuUutiset2008 EAME U21 Championships BarefootTournamentWakeboardForumIn EnglishYhteystiedot